2008. november 1., szombat

Az alexandriai Museion


A Museion és az alexandriai könyvtár a hellénizmus korának legfontosabb intézményei voltak. A 'museion' szó azt jelenti: "a Múzsák szentélye", és eredetileg bármilyen, a múzsáknak szentelt helyet - például ligeteket - így neveztek.
Az alexandriai Museiont inkább a mai tudományos kutatóintézetekhez hasonlíthatjuk. Ez volt az első olyan intézmény, amelyet kizárólag a tudományos kutatás és a szellemi örökség megőrzésének céljából hoztak létre, és a Museionba meghívott tudósok az elsők a világon, akik azért kaptak fizetést, hogy a tudomány kérdéseivel foglalkozzanak.
Valószínűleg I. Ptolemaios Sótér alapította, aki Nagy Sándor közvetlen utódja volt Egyiptom trónján. Ő maga is gyakran részt vettek a tudományos előadásokon. A dinasztia és a Museion közötti kapcsolat azért is fonódhatott ilyen szorosra, mert a trónörökös nevelését mindig a Könyvtár vezetőjére bízták, aki egyben a Museion első embere is volt.
A hellénizmus korának legnagyobb tudósai az uralkodó meghívására érkeztek Alexandriába.
A Museionhoz tartozott egy növény- és állatkert távoli tájakról származó, ritka fajokkal; egy csillagvizsgáló, valamint természettudományos kísérletek elvégzésére alkalmas "laboratóriumok" is.
Az alexandriai Museion virágkorát a Ptolemaios-család első néhány tagjának uralkodása alatti, mintegy százötven éves időszakban élte. A Kr.e. 2. század közepének uralkodói testvérháborúi és belpolitikai csatározásai vezettek hanyatlásához.
A legtöbb nyelvben megtalálható 'múzeum' szó az alexandriai Museion nevéből származik.

Nincsenek megjegyzések: