2008. november 7., péntek

A Pinakes

Mint már azt írtam ez előző bejegyzésben, a Pinakest -azaz táblácskákat- Kallimakhosz írta.
"Az alexandriai könyvtár százezernyi tekercse már kezelhetetlen lett volna Kallimakhosz munkája nélkül.", írta TMT 49. évfolyamának 1. számában (2002) Horváth Péter.
Schramkó Péter "Könyvtári ismeretek" című munkájának ide vonatkozó pár sora alapján eszembe jutott (némi mosolygás közepette ) az a sokszor emlegetett kérdés, hogy mi a különbség a bibliográfia és a katalogus között. Ugyanis ez a pár sor is próbál magyarázatot adni, hogy az ókori tekercsek első számbavétele hogy határozható meg pontosan.
Schramkó Péter így vélekedik erről: "Mai szemmel azt mondhatnánk rá, hogy bibliográfia, azaz olyan könyvjegyzék, amely felsorolja az egy szerzői életműhöz kötődő műveket. Mivel azonban konkrét gyűjteményben található műveket sorol fel Kallimakhosz , és feltehetőleg követi a könyvtárban elhelyezett művek csoportosítását, helytálló lehet a katalógus kifejezés is."
Ki gondolta volna, hogy ez egy olyan kérdés, amit nem mulasztottak el feltenni az első katalógussal kapcsolatban sem. (Vagy bibliográfia...?) :)
Kallimakhosz a katalógus anyagát két fő csoportra osztotta: költőkre és prózaírókra. Ezeken belül is megállapított 6 alcsoportot aszerint, hogy az adott szerző milyen műfajban munkálkodott, pl. elégikusok, szatírikusok, epikusok, ill. történetírók, orvosok, filozófusok.

Nincsenek megjegyzések: