2008. november 14., péntek

Kultúra 2.


Egyiptomi művészet

"Az egyiptomi kultúra ideológiai alapja lényegében a vallás, melynek sajátos jellemzője a lélek hallhatatlanságába vetett hit, s egyik legfontosabb tartozéka a halálon túli élet magyarázatára kidolgozott elképzelések rendszere. Többnyire ember testtel és állatfejjel ábrázolt isteneik a természeti erőket személyesítik meg. Az éppen uralmon lévő fáraót istenként tisztelik."
A képzőművészeti alkotások elsősorban a túlvilági életet szolgálják, az uralkodót és az isteneket magasztalva az evilágban szerzett érdemeket örökítik át a túlvilágba.
Az egyiptomi művészet sajátos stílusa van. Az emberi alak, pl. a festményeken vagy a domborműveken mindig úgy jelenik meg, hogy fej profilban, a törzs felső része előlnézetben, csípőtől lefelé pedig a két láb ismét oldalnézetben látszik.
A szobrászat szintén szabályokhoz kötődő beállításban, de élethű arcvonásokkal számos fáraó és tisztségviselő képmását örökítette meg. Ezt nevezzük tektonikus felépítésnek.
A sírokból nagy mennyiségben kerültek elő ékszerek, edények, bútorok, különféle használati tárgyak, és a hétköznapi élet, a munka eseményeit megjelenítő kis szoborcsoportok. Ezeket a túlvilági életre szánva helyezték el a halott mellett a sírkamrákban.
Az egyiptomi építészet legjelentősebb emlékei az istenek tiszteletére emelt templomok és a halott-kultuszt szolgáló monumentális sírépítmények.

Forrás: sulinet.hu/...
wikipédia

Nincsenek megjegyzések: