2008. október 31., péntek

Az alexandriai könyvtár

Az alexandriai könyvtár az ókori világ legnagyobb könyvtára volt. A Kr. e. 3. században hozták létre Egyiptomban, elsősorban a Museionban folyó kutatások elősegítésére és a görögök szellemi örökségének megőrzésére.
Az alexandriai Museion és a könyvtár, amely több százezer irodalmi és tudományos munkát őrzött, I. Ptolemaios korában alakult és a Kr. u. 3. század végén semmisült meg.
A könyvtár létrehozójának a hellén származású I. Ptolemaiosz Szótért tartják.
A hagyomány szerint az Alexandriába érkező utasok csomagjait átvizsgálták, a könyveket elkobozták, és addig nem is adták vissza, amíg el nem döntötték, hogy értékesek-e a könyvtár számára. Ha pedig értékesnek bizonyultak, a tulajdonos az eredeti példány helyett csak egy másolatot kapott vissza.
A könyvtár virágkorában 500 000 papirusztekercset - azaz könyvet - őrzött. „Katalógusát” Kallimakhosz jegyezte fel, aki egy ismert költő volt. 14 könyvtárosa neve maradt fenn (erről a későbbiekben még beszámolok).
A Könyvtár először Kr. e. 48–47-ben, az alexandriai háború idején égett le. A végső pusztulás 640–642 között következett be.

Nincsenek megjegyzések: